inaina.dk inaina.dk

8jan

Hjemmelavet sushi

I sidste uge skulle jeg være alene hjemme, og jeg har sådan haft lyst til at lave sushi længe. Siden jeg opdagede hvor nemt det i virkeligheden er, har det været en del af menuen ret ofte. Så derfor gik jeg forbi kinamanden, og fik købt de par ting vi manglede, og så lavede jeg sushi til mig selv.

Jeg synes det er nemt at lave, så nu skriver jeg et lille indlæg om det, så der måske er andre der får lidt gavn af mine starterfaringer.
Først skal I se billederne af min aftensmad den aften. Jeg lavede nok til frokost også, fordi jeg synes det var lige vidt nok at sætte det hele igang bare for en enkelt portion.
Før jeg lærte at lave sushi, troede jeg, at det er dødbesværligt. Men det er det overhovedet ikke.
Jeg startede faktisk med at gå i Tiger og købe basistingene, fordi de kørte tema derinde. Om de stadig gør det, ved jeg ikke, men ind imellem synes jeg da, at de har lidt forskelligt. Men ellers kan det anbefales af finde et asianmarket/kinamand, for der kan det hele købes – og det er en del billigere end at købe det i de kendte supermarkeder.
Du skal have fat i:
– måtter og evt. spisepinde (engangkøb)
– sushiris (jeg bruger nogle der koster 19,- for 1 kg.)
– tang (jeg har købt en stor pakke med 50 ark i, de kan sagtens holde sig)
– riseddike (alternativt kan alm. lagereddike bruges)
– wasabi
– soya (der er penge at spare ved at købe i asianmarket!)
– syltede ingefær
– diverse grønt
– diverse fisk
Første gang jeg skulle igang, startede jeg med at surfe lidt rundt på nettet – der findes så mange geniale videoer, der demonstrerer det hele så fint, og det er bare nemmere at gøre, når man har set hvordan det skal gøres. Så den del vil jeg faktisk ikke gå helt i detaljer med, men jeg linker nederst i indlægget til nogle indlæg, som jeg synes kan hjælpe godt på vej, om jeg vil kommentere lidt på :)
Jeg har haft lidt svært ved at finde ud af, hvor meget sushi der egentlig skal til et måltid, men har fundet ud af, at man bliver godt mæt af to ruller, hvilket svarer til 16 stk.- sidst jeg lavede sushi fandt jeg yderligere ud af, at der ca. går ½ dl. ris til én rulle.
Grøntsager:
Man kan bruge ret mange forskellige slags grøntsager. Jeg kan godt lide eksempelvis:
– agurk
– radisser
– peberfrugt
– tomat (tag alt det våde ud, det gjorde jeg ikke sidst, så det blev noget smattet)
– avokado
– man kan da sikkert også bruge spirer, kinaradisse, og meget meget andet
Fisk/kød:
Som studerende på SU er der ikke råd til at købe sushifisk hos fiskehandleren. det er vigtigt, at det har været frosset rigtigt, hvorfor jeg tænker, at det er sikrest, at købe det hos en fiskehandler. Men jeg har brugt rigtig gode alternativer:
– røget laks, hellefisk og andet
– tun i vand drænet godt eller torskerogn som er blandet med mayonnaise/creme fraise, salt og wasabi
– rejer af forskellige arter
– crabsticks (krabbekød presset til pinde og frosset. Kan tit købes i Fakta og i hvert fald hos asianmarket)
– evt. kaviar
– hvis man ikke er meget til fisk, forestiller jeg mig, at tynde strimler kylling, okse eller svin også sagtens vil kunne gå i
Alt ovenstående er bare gode forslag, som jeg har haft gode erfaringer med – det er kun fantasien der sætter grænser – og det kan blive virkelig lækkert.
Kog ris, bland eddike i og lad dem køle:
Dette link syntes jeg var rart at have læst inden jeg gik igang:
Jeg synes det er nemmest at hælde risene i en si, som står i en skål når de skal skylles- så har jeg bedre styr på dem.
Der er mange der synes at det er denne del der er det værste ved at lave sushi – jeg synes ikke det er slemt. Hvis man udnytter tiden og gør alle grøntsagerne og fisken klar på tallerkener imens risene koger, så kan man lave alt muligt andet imens risene køler – og på den måde kan man lave det hele i god tid.
I dette link står der, at man ikke må taget låget af imens risene koger – det har jeg altså ikke haft problemer med, men jeg har heller ikke prøvet at bruge tang i vandet.
Ligeledes står der, at man skal bruge en vifte – det har jeg aldrig gjort, og mine ris er blevet fine :)
I linket er også video der er ganske udmærket lige at se.
Fyld rulle og rul:
I denne video starter de lige med at vise lidt med håndtering af ris først. Men derefter kommer der noget om hvordan man ruller en makirulle, som er dem jeg har lavet ovenfor.
Jeg ruller altid lige måtten sammen inden jeg går igang, og fugter den under vandhanen, fordi tangen så bliver ret nem at have med at gøre.
Jeg tager kun lidt ris af gangen over på tangstykket, for så har jeg lidt bedre styr på den også.
Jeg skærer mine ruller i 8 stk., ellers synes jeg de bliver for store.
I rullerne kan man også komme wasabi, creme cheese eller mayonnaise.
Videoen slutter af med en inside-out-rulle. Dem har jeg faktisk ikke prøvet at lave endnu, men det skulle efter sigende være nemt.
Den midterste video i dette link, viser hvordan man laver stykker med fisk ovenpå (nigiri stykker).
Jeg synes det er rart at have et vådt viskestykke ved siden af, når jeg skærer rullerne, fordi kniven bliver beskidt ret nemt, og derfor skal rengøres ind imellem.
Så er det ellers bare at få det anrettet og nydt det :) Mums.
Har du nogle gode erfaringer du vil dele med mig?

4 comments on “Hjemmelavet sushi”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *